Elevator pitch

De tegenwoordig zo populaire vorm van speedcommuniceren of speedverkoop noemt men wel de ‘Elevator Pitch’.

De term werd ontleend aan het binnen dertig seconden aan iemand jouw business kunnen vertellen in de lift. Voordat ie stilstaat moet je jouw verhaal hebben verteld. Liefst zodanig dat die persoon met iets in zijn/haar hoofd de lift verlaat en je mischien een geïnteresseerde hebt getackeld. Mooier nog, misschien kaartjes hebt uitgewisseld.

Een effectieve elevator pitch zou de volgende vragen moeten beantwoorden:

 • Wat is het product?
 • Wat heeft de koper eraan?
 • Wie zijn wij?

Een elevator pitch kun je ook voor de camera houden en op je website of tijdens een congres gebruiken. Bij ons in de studio kun je ontspannen en geconcentreerd voorbereiden, proefdraaien en tenslotte opnemen en direct klaarmaken voor de website, tablet pc of dvd.

7 tips voor een live elevator pitch…

 1. Houd rekening met het aantal verdiepingen.
  De naam elevator pitch houdt in dat je jouw idee, product of dienst kunt introduceren in de tijd die een lift nodig heeft om van de begane grond naar de bovenste verdieping te komen.
  Liften die er langer dan 30 seconden over doen zijn zeldzaam. Houd je praatje onder de 30 seconden.
 2. Bekijk de situatie en doelgroep.
  Elke situatie kent zijn eigen pitch. Zorg dat je naast een algemene pitch ook enkele specifieke pitches hebt afhankelijk van waar je bent. Een congres met investeerders vraagt om andere pitches dan een inkoopcongres of bijvoorbeeld een congres waar je klanten wilt vinden.
 3. Open krachtig en prikkelend.
  Zorg voor een kernachtige 1e gedeelte waarin je een probleem oplost of een behoefte vervult. Als je geen probleem oplost noch in een behoefte voorziet dan wordt het lastig verkopen.
 4. Pitch de voordelen.
  Je bent niet bezig om jouw idee, product of dienst te pitchen: je pitcht de voordelen van jouw idee of product.
 5. Maak het tastbaar.
  Kom niet aan met “wij installeren gratis uw Wireless router” maar zeg dat je draadloos internet (van het merk X) probleemloos laat werken.
 6. Laat je passie zien.
  Vooral investeerders hebben de instelling dat ze ook in de persoon investeren. Toon dat je enthousiast bent en dat de passie in je ogen brandt.
 7. Call to action.
  Eindig je pitch met een zogenaamde ‘call to action’. Spreek af dat je opbelt. Plan direct een meeting of loop gewoon meteen mee naar iemand’s kantoor om verder te praten.
  Zorg voor een follow-up. Als je afspreekt om te bellen voor een afspraak, doe dit dan binnen 1-2 dagen.