Boeken

Niet zomaar wat bijzondere boeken die je onverhoeds op andere gedachten kunnen brengen en zaken aangenamer of complexer kunnen maken. Nee… boeken die stuk voor stuk het nieuwe, andere denken een duwtje in de tijd geven.  Een inspirerend sociaal duwtje naar anders, misschien wel beter?  Het is maar net hoe je leest,  interpreteert en implementeert.

Durf te Vragen

De kracht van sociale overwaarde.

Onze grootste armoede is wellicht dat we onze rijkdom niet eerlijk kunnen verdelen.  Met deze prachtige quote geeft de auteur Nils Roemen aan anders te willen denken en misschien wel anders te willen doen!
Durf te vragen,  ontleent zijn kracht aan de kunst van het delen. Hoe zichtbaarder je bent en hoe meer je weggeeft, hoe makkelijker het voor mensen wordt om jouw ideeën te verspreiden en hoe uitnodigender je voor hen bent om geholpen te worden. Het is de nadrukkelijke droom van ‘durf te vragen’ om over de hele wereld bekend te worden,  en uiteindelijk overbodig te worden. Alles uit dit boek mag je daarom kopiëren, uitscheuren, filmen, fotograferen, naspelen in films of toneelstukken, uitbeitelen in rotsen.  Het maakt ons niet zo veel uit,  we willen graag dat dit gedachtegoed zo veel mogelijk mensen bereikt. We vinden het wel tof wanneer je de bron vermeldt. Alvast bedankt voor het helpen verspreiden van deze bijzondere ideeën, verhalen en ervaringen.


Lifehackingtips
Lifehacking? Is dat inbreken in computers? Nee,  hacken betekent het modelleren van je informatiegedrag naar eigen behoefte, zodat het leuker en beter wordt! Lifehacking is een mix van timemanagement, kennismanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hoe kun je er voor zorgen dat je overzicht houdt en voorkomt dat je gaat lijden aan informatiestress? De kunst is informatie op te sporen, te organiseren, te filteren en te delen. Dat is waar lifehacking over gaat.  Over meer doen in minder tijd op een leukere en slimmere manier. Tijd overhouden om te creëren en je te richten op zaken die je echt belangrijk vindt. Lifehacking wordt o.a. geïnspireerd door Getting things done van David Allen. Een handige en complete manier om prettig en efficiënt te werken zonder stress.  Dit boek is bedoeld voor iedereen die in zijn werk gebruik maakt van een computer,  maar geen idee heeft hoe je met een kleine inspanning een hoop dagelijkse taken veel makkelijker voor elkaar krijgt. Voor iedereen die veel op het web werkt, maar nog nooit van RSS gehoord heeft.  En voor mensen die de schoonheid van een slimme vondst kunnen waarderen,  en er hun voordeel mee doen.

Boek Slimmer werken vanaf nu

Anja Wassenaar (café-eigenaar, Slimmer Werken-coach, lifehacker, organisator van congressen en Stand-up Inspiration) schreef een boek over Slimmer Werken.  Hoe ga je om met alle moderne technologieën, communicatiemogelijkheden en de grote hoeveelheid binnenkomende informatie? Slimmer werken begint met bewustzijn. Bewustzijn over waar je mee bezig bent, wat je nodig hebt en wat er dagelijks op je afkomt aan informatie en prikkels.  Geef jezelf een cadeautje: neem de tijd om even niet aan je werk te denken,  maar óver je werk (en je leven) na te denken. Je zult zien,  dat is een wereld van verschil. Leer je hoofd leger te houden,  dat geeft rust en ruimte voor creativiteit en nieuwe ideeën, waardoor je de dingen die je doet met meer aandacht en plezier zult gaan doen.  Door Slimmer werken vanaf nú,  maak je kennis met eenvoudige manieren en tips om slimmer te werken. Deze zijn voor iedereen te leren en leveren direct resultaat op.


Persoonlijke Effectiviteit in Zaken

In de voetsporen van David Maister en Peter Block. Wie wil dat niet? Succes doet volgen nietwaar? Acquireren staat hoog op de agenda van vele professionals en van hen die leiding geven aan professionele organisaties. Waar draait het bij acquisitie om? Noodzakelijke kerncompetenties en persoonlijke stijlelementen worden aangereikt. De auteur brengt ‘Business’ in balans met een professionele attitude. Hij ziet ‘Personal Branding’ als succesfactor steeds belangrijker worden. En wat te denken van de intrigerende opmerking: “Wat je doet met je niet declarabele uren,  bepaalt je toekomst!”

Download van dit boek wordt mogelijk gemaakt door ManagementSite


Steve Jobs Presentation Genius

Volgens sommigen maar zeker Apple fans, is Steve Jobs een van de meest geniale presentatoren van zijn tijd en generatie.  Zijn ogenschijnlijke makkelijke en weergaloze manier van timing en momentum. Tussen de regels door kun je zien hoe iemand zich in drie decennia tot dat niveau kan ontwikkelen.  Maar laten we niet vergeten dat diezelfde Steve Jobs de man is die altijd heeft verkondigd: “Zorg dat je de beste mensen en talenten om je heen verzameld”.  Verdienen die ook niet een beetje credit?

Download van dit boek wordt mogelijk gemaakt door ManagementSite


Upgrade your Life
Besteed meer tijd aan dingen gedaan krijgen en minder tijd aan gehannes met de computer
Dit boek is geen computerhandleiding, en het is ook geen productiviteitsstimulator. Het is een mix van beide. Dit boek leert u de bekende grote productiviteitsmethodieken toe te passen op uw eigen desktop. Of u nu een Mac- of Windowsgebruiker bent, en net genoeg weet om te kunnen doen wat u moet doen, of juist de slimmerik van de familie bent, hier zijn dé trucs voor u. Of u nu al bekend bent met lifehacking of niet, u zult smullen van dit buffet aan slimmigheden die technologie tot uw bondgenoot zullen maken in plaats van uw tegenstander. Gina Trapani werkt zelfstandig als webontwikkelaar, Javaprogrammeur, maakt Firefoxextenties en is auteur. Ook heeft ze geschreven voor Wired Magazine, The New York Times en Time Magazine. Ze is de oprichter van Lifehacker.com, een software en productiviteitsweblog waar meerdere keren per dag nieuwe tips gepubliceerd worden.

Ontdek je inner Superhero
Dit boek is een handleiding voor het ontdekken van je inner superhero. Vind met behulp van oefeningen en vragen jouw inner superpower en breng die tot leven als inner superhero. Het gaat verder.  Ontdek wat jij kunt doen met deze gave! Het is tijd om op te staan als de superheld die we zijn.  Alleen dan kunnen we de uitdagingen,  die ons momenteel te wachten staan,  aangaan en omzetten naar mogelijkheden, kansen en groei.  Dit is geen zelfhulpboek maar een help-een-ander-boek.

Easycratie
In grote logge organisaties heerst vaak een verstikkende bureaucratie, die het onmogelijk maakt om belangrijke vraagstukken op te lossen. Er zijn genoeg mensen die de oplossingen al hebben, maar door regels, hiërarchieën én een gebrek aan samenwerking wordt de uitvoering vaak belemmerd. Dat moet en kan anders: vervang de bureaucratie door Easycratie! Easycratie is een nieuwe manier van werken, organiseren én samenwerken die dwars door bestaande organisatiestructuren heen gaat. Samen met andere passionele professionals leer je het verschil te maken, ongeacht je plaats in de ouderwetse hiërarchie. Je hoeft niet eerst CEO of manager te worden om het bedrijf of de afdeling te verbeteren. Je moet gewoon de juiste spelregels leren herkennen. Want van boven naar beneden werkt anders dan van beneden naar boven. De easycratie is een netwerk van professionals, dat een steeds machtiger en invloedrijker bolwerk wordt naast traditionele bureaucratieën. En dat uiteindelijk zelfs de bestaande bureaucratie zal dwingen ook easycratisch te worden. Stel het doel centraal en niet de ´regeltjes om de regeltjes´. Wacht niet op de volgende verkiezingen of de volgende directievergadering. Kom nu in actie!

Mind performance hacks
´Mind performance hacks´ levert real-life tips en trucs om uw brein op te voeren en een betere denker te worden. In het razende tempo van de hedendaagse informatiesamenleving vereist het onder controle houden van uw leven het hacken van uw brein. Met dit boek baant u zich een weg door alle rommel en stemt u uw brein doelbewust, veilig en productief af. Het is gebaseerd op moderne onderzoeken en theorieën en biedt praktische oplossingen die u onmiddellijk kunt toepassen. ´Mind performance hacks´ is gevuld met hacks die u leren om:

  • Geheugensteuntjes te gebruiken nummers, namen, data en andere zaken te herinneren.
  • Uw rekenmachine aan de kant te schuiven en complexe wiskunde uit uw hoofd, met uw vingers of op de achterkant van een servet uit te voeren.
  • Uw creativiteit aan te wakkeren met innovatieve brainstormmethoden.
  • Doeltreffende systemen te gebruiken voor het vastleggen van nieuwe ideeën voordat u ze vergeet.
  • Te communiceren op creatieve nieuwe manieren, zelfs gebruikmakend van niet-bestaande talen.
  • Betere beslissingen te nemen door problemen te voorspellen en verrassende oplossingen te vinden.
  • Uw mentale fitheid te verbeteren met coole trucs en spelletjes.

´Mind performance hacks´ laat u niet alleen zien hoe uw brein werkt, het laat u ook zien hoe u de werking kunt verbeteren.


Free

In zijn revolutionaire bestseller ´The Long Tail´ toonde Chris Anderson hoe de onlinehandel nichemarkten creëert en consumenten een ongekende grote keuze aan producten kan bieden. Met ´Free´ schrijft Anderson een onweerstaanbaar betoog waarin hij stelt dat bedrijven er in veel gevallen beter aan doen om hun producten of diensten gratis aan te bieden dan er geld voor te vragen. ´Gratis´ is niet alleen een promotionele stunt, maar tevens een businessstrategie. De kosten om zaken op internet te produceren en te verdelen zijn nihil. Of een website nu één bezoeker per dag heeft of een miljoen, de kosten blijven vrijwel gelijk. Dat betekent dat u nu kunt experimenteren door het één gratis weg te geven in de hoop het ander erdoor te kunnen verkopen. De traditionele economie kan op geen enkele manier wedijveren met de bandbreedte, de verwerkingssnelheid en de opslagruimte van internet.  Chris Anderson laat in ´Free´ zien hoe u kunt concurreren met uw concurrenten wanneer zij weggeven wat u probeert te verkopen, en demonstreert hoe Gratis in het belang kan zijn van zowel consument als bedrijf. ´Free´ is een boek waarin de lezer zich opnieuw kan laven aan Andersons vernieuwende ideeën en dat ons leert wat out of the box thinking daadwerkelijk inhoudt.


Zoenen met rommel

Een begripvol en geestig geschreven boek over de zin en onzin van je eigen rotzooi. Die bekende onplofte rommelbom. Je kamer als vuilnisbelt. Dat uitzichtloze puinhoophol en uitzichtloze baggerbak waarin je jezelf plotsklaps ook niet meer kunt vinden. Hoe ga je ermee om? Hoe pak je het aan? Pas wanneer je belangrijke spulletjes de rit aannemen, dan besef je dat er wat MOET gebeuren!  Zoenen met rommel is een hartstikke leuk en inspirerend boek voor jongeren tussen 9 en 14 jaar maar ook naar ik vrees menig student 😉 dat helpt hun zin voor rotzooi een beetje positief in te vullen.
Eigenlijk vond ik het ook wel tof en… ik ben allang geen 14 meer 😉


Zen to done

Het boek van Leo Babauta (Zenhabits.net) dat wereldwijd wordt gezien als de ultieme mashup van David Allen´s ´Getting Things Done´ en Stephen Covey´s ´7 habits of successful people´.
Het is een feit dat we een groot tekort zullen krijgen op de arbeidsmarkt doordat de babyboom-generatie massaal met pensioen gaat. Een tekort dat we niet kunnen oplossen met harder werken, maar wel met slimmer werken. Dit boek gaat over een manier om nieuwe gedragspatronen aan te leren die je meer bewust maken van de mogelijkheden om je heen. Het beschrijft vervolgens de beste manier om richting te geven aan die mogelijkheden. Het boek gaat ook over manieren om te leren hoe je voldoende aandacht aan de juiste zaken kunt geven om verder te komen in de zaken die voor jou belangrijk zijn. Heb je Steven Covey´s ´7 habits of highly effective people´ en David Allen´s ´Getting Things Done´ al gelezen? Dan zal je in Zen To Done veel herkennen en er een praktisch handzaam boekje bij hebben. Voor mensen die onbekend zijn met beide boeken zal Zen to Done ongetwijfeld een startpunt gaan vormen van een prachtige zoektocht naar hogere vormen van effectiviteit!

INTERNET NIET OF WEL?

Een beknopte handleiding naar better way’s

Dit boekje is niet per definitie op alles of iedereen van toepassing maar geldt als leidraad door het doolhof van de vele (verwarrende) websitemogelijkheden. Laat u nimmer misleiden door mooie verhalen en beloftes doch vergewis u van elke optie die wordt genoemd en gun uzelf altijd een 2e en desnoods een 3e opinie. Het ‘2 weten meer dan 1’ principe doet hierin altijd opgeld!

N.B. Schrikt u niet teveel terug voor hetgeen hierin allemaal wordt verteld. Het helpt u echt uw gedachten over deze materie goed te ordenen.

Mijn enthousiasme over ‘LIFEHACKING’ mag duidelijk zijn! Een platform waar je fris en vrolijk van wordt!